Košarica
0,00€

Digitalni (DAB+) radio – kratko in jedrnato o delovanju v Sloveniji

DAB+ radijsko omrežje v Sloveniji deluje od leta 2016, pokritost pa zagotavlja RTV Slovenija iz oddajnih točk Tinjan, Nanos, Krvavec, Krim, Trdinov vrh, Plešivec, Pohorje, Ljubljana-Šance in Malič Laško, Kuk, Skalnica, Brvogi-Kranjska Gora in Beli Križ, dostopno je na frekvenci 215.072 MHz (kanal 10D)

 

DAB radio - slika

 

Na omenjeni frekvenci oddaja 19 radijskih postaj in jih je mogoče slišati po celotni Sloveniji. To so: RA SLO1, RA SLO2 – VAL202, RA SLO3 – ARS, RA SI, Radio Ognjišče, Radio Antena, Radio Center, Rock Radio, Radio 1, Radio 2, Radio BOB, Ekspres Slo, A-Radio (edini radio, ki ne oddaja preko FM), Radio Net Fm, Radio Maxi, Radio Veseljak, Radio Študent, Radio Aktual in Radio City.

 

Letos (predvidoma do konca leta) pa bo RTV Slovenija pričel oddajati še na treh dodatnih frekvencah, vsaka pa bo pokrivala določeno območje. Frekvenca 194.064 MHz bo pokrivala območje Ljubljane, frekvenca 225.648 MHz vzhodni del in227.360 MHz zahodni del Slovenije. Tako bodo vse nove radijske postaje slišne samo na določenih območjih, kar je tudi pravilna odločitev za regionalne postaje. Če na kratko povzamem – zakaj bi jaz poslušal Radio Maxi na dolenjskem, če imajo svoj program namenjen ljudem iz pomurja ali Radio City, ki primarno cilja na štajersko regijo, Radio 1, Aktual, Bob in podobni pa primarno ciljajo na vso slovenijo. Zato bi bilo tudi smiselno urediti področje oddajanja za omenjene postaje že na obstoječi frekvenci, ko se bodo dodale nove. In še en razlog, kjer bi se moralo že nekatere obstoječe postaje prestaviti na regionalne frekvence je kvaliteta oddajanja. Nekatere postaje oddajajo v nekoliko slabši kvaliteti in se jih posledično ne da poslušati med vožnjo, saj pogosto prekinja.

 

 

Delovanje postaj sem testiral z DAB radiem, ki je v moji ponudbi. Ko radio stacioniraš na eno mesto načeloma ni težav pri sprejemu signala za katerikoli radijsko postajo, ko pa se začneš premikati pa je zadeva precej odvisna od kvalitete posamezne postaje. Radio Študent se med vožnjo skoraj da ne more poslušati, medtem, ko pri sprejemu Aktuala ni bilo večjih težav. O čem točno govorim za vse tiste, ki nekoliko bolj razumete pomene različnih kvalitet si oglejte seznam postaj in njihovih kvalitet.

 

Ko sem se peljal po avtocesti iz primorske proti dolenjski sem ugotovil, da DAB signala še vedno ni v tunelih, čeprav sem na internetu zasledil, da naj bi omrežje zgradili že lani. Ampak ga še ni. Na splošno pa je signal kar v redu, tako po mestih kot v vaseh, na določenih območjih prihaja do prekinitev ampak tako je tudi pri FM ali drugih signalih (naprimer mobilna omrežja).

 

Investicija v DAB?

 

Zagotovo je moj odgovor da, sploh če radijska postaja preko FM ni dostopna na vaši lokaciji. Večina postaj (če ne upoštevamo nacionalnih programov) ne oddajajo po celotni Sloveniji, preko DAB omrežja pa jih lahko trenutno poslušate vsepovsod.

 

Je pa pri nas DAB precejšnja neznanka. Vsakega, ko vprašam mi reče, da ne ve, kaj je to niti kako deluje. Vendar bo kaj kmalu potrebno razmišljati tudi o tem, če boste želeli poslušati radio. V švici naprimer FM ljudje v večini sploh ne poslušajo več, na norveškem so ga že izklopili.

 

Bomo videli, kako hitro se bo to zgodilo pri nas 🙂

 

Če vam je vsebina všeč, vabljeni, da jo delite!

Zanimivosti
Nazaj
Na Samopostrežno prihajajo zabavne vsebine!
Naprej
Vodafone kot prvi svojim uporabnikom ponudil 5G gostovanje (Roaming) v Evropi